Mulţi dintre românii care muncesc în străinătate aleg să nu vină de sărbători în ţară. Ei se limitează să le trimită celor dragi cadouri pentru că, în acest caz, efortul financiar este mult mai mic.
Criza economică a împuţinat şi mai mult numărul românilor care se întorc în aceste zile acasă. Din cele aproximativ 3,5 milioane de români care muncesc în Occident - dintre care un sfert nu au forme legale -, foarte puţini îşi permit să vină de sărbători în ţară. Un astfel de „lux" îl costă pe un muncitor în Italia sau Spania aproximativ 1.000 euro de persoană. Sumă pe care, pe criza actuală, puţin aleg să o cheltuie. În plus, nesiguranţa locurilor de muncă din Europa nu lasă muncitorilor români loc de negocieri cu patronul. „Dacă plec de Anul Nou în România, şeful mi-a zis foarte clar: «Jorje, îţi poţi lua de pe acum la revedere de la noi. Nu te mai întoarce»", ne-a declarat Gheorghe Vinţan, un român stabilit în Spania. Din nefericire, petrecerea Anului Nou şi a sărbătorilor de iarnă departe de ţară a devenit un obicei printre românii plecaţi în Occident. Pe majoritatea, trecerea dintr-un an în altul nu i-a mai prins acasă de mai bine de cinci ani.
Un Revelion în ţară 1.000 de euro, în Spania 25
Vinţan a plecat cu familia din ţară în 2000. A ajuns în Alcala de Henares, Spania, unde a dus o viaţă dublă. Ziua avea o slujbă necalificată pentru a-şi întreţine familia, iar noaptea studia la universitatea din localitate, unde s-a înscris deşi împlinise 50 de ani. Acum este doctorand în istorie şi, în timpul liber, traduce poeţi de limbă spaniolă. Nu a mai fost acasă de Anul Nou din 2004 şi susţine că „doar cei care au probleme de familie, un părinte foarte bolnav sau unul foarte bătrân decid să plece acum în România. Sau dacă au o problemă care nu suportă amânare. Aici, majoritatea au liber între 19 decembrie până pe 7 ianuarie, dar le convine să facă un Cr