Fără o revenire a economiei, piaţa asigurărilor va rămâne în 2011 la acelaşi nivel ca în 2010.
În 2010, supravegherea în asigurări a împlinit 18 ani. Vă invităm să aflaţi principalele repere ale industriei locale de asigurări din această perioadă, momentele-cheie ale anului care tocmai se încheie, dar şi perspectivele pieţei de profil, dintr-un interviu cu Angela TONCESCU, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
PRIMM: Cum a fost afectată piaţa asigurărilor de contextul economic actual?
A.T.: Din punct de vedere cantitativ, se ştie deja că piaţa de asigurări a resimţit evoluţiile descrescătoare ale altor pieţe, cum ar fi, de exemplu, piaţa vânzărilor auto sau cea a creditelor bancare, dar şi creşterea şomajului, scăderea veniturilor disponibile ale populaţiei şi aşteptările pesimiste ale acesteia cu privire la siguranţa financiară, astfel că nu voi intra în detalii.
Situaţia este însă cu totul alta din punct de vedere calitativ, întrucât în ultimii doi ani au fost puse în practică proiecte importante pentru dezvoltarea pieţei de asigurări şi creşterea gradului de protecţie a intereselor asiguraţilor. Mă refer la introducerea constatării amiabile de accident, la înfiinţarea Institutului de Management în Asigurări, la organizarea şi susţinerea a numeroase seminarii de pregătire profesională a specialiştilor societăţilor de asigurare pentru implementarea viitorului concept de solvabilitate Solvency II.
De asemenea, în seria măsurilor luate de CSA în beneficiul consumatorilor de asigurări se înscriu şi aplicarea sistemului bonus-malus, emiterea electronică a asigurărilor RCA, reglementarea modalităţii de rezolvare a reclamaţiilor şi urmărirea respectării de către asigurători şi brokeri a obligaţiei de informare a consumatorilor.
PRIMM: Care consideraţi că sunt principalele cauze care au dus în 2010 la evoluţia pozi