Firmele apreciază că în tot judeţul sunt asigurate cel mult 15.000 de locuinţe din totalul de 167.000. Data limită stabilită de lege pentru a încheia o astfel de poliţă e 15 ianuarie 2011.
Preţul unei poliţe obligatorii nu depăşeşte 20 de euro pe an, însă oamenii nu găsesc justificată încheierea unei astfel de asigurări pentru că asiguratorii plătesc doar daunele cauzate de calamităţile naturale. „Este o prostie să-ţi asiguri apartamentul de la bloc pentru inundaţii sau alunecări de teren când se ştie că în Botoşani nu are cum să fie aşa ceva. M-aş asigura doar pentru cutremur, dar zona noastră nu este una seismică, aşa că nu văd niciun rost să dau bani degeaba, că aşa vrea statul“, spune Ilie Popovici, dulgher.
Din acest motiv, mai puţin de 10% din propriearii de locuinţe au încheiat până acum poliţa obligatorie pentru asigurarea locuinţei. Asiguratorii apreciază că, după 10 ianuarie, numărul solicitărilor va creşte. „De obicei, românul lasă totul pe ultima sută de metri. De aceea, după Sărbători şi după ce se vor primi salariile şi pensiile, se vor înghesui toţi să-ţi încheie poliţele obligatorii. Nu cred însă că până pe 15 ianuarie se vor asigura toţi botoşănenii pentru că lumea nu are bani şi nici cultul de a avea locuinţa asigurată“, a spus Viorel Alexoaie, directorul la o firmă de asigurări.
Amenzi de până la 500 de lei
Cine încheie o astfel de poliţă, de 20 de euro pe an, în cazul unui dezadru natural primeşte o despăgubire de 20.000 de euro, dacă locuinţa este din BCA, cărămidă sau bolţari. Pentru cele din chirpici sau lemn, asigurarea este de doar 10 euro pe an, iar depăgubirile sunt de 10.000 de euro. Nerespectarea obligaţiei de asigurare a locuinţelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei. Primăriile sunt cele care, potrivit legii, îi pot verifica şi sancţiona pe locatari.
@