Agresiunea în şcoli este cea mai acută problemă cu care se confruntă Inspectoratul Şcolar Judeţean la ora actualăLiceenii se dovedesc a fi cei mai agresivi, în limbaj şi nu numai. Sunt urmaţi îndeaproape de elevii de la gimnaziu. Chiar şi la clasele mici sunt întâlnite, frecvent, dovezi de violenţă.
Până la data de 6 ianuarie 2011, toate inspectoratele din ţară trebuie să transmită Ministerului Educaţiei o situaţie cu absenţele de la începutul anului şcolar pe fiecare judeţ în parte.
În acest sens, la ISJ Brăila, la data de 15 decembrie, au fost primite de la toate şcolile şi liceele tot ceea ce înseamnă absenţe şi elevi-problemă.
Soluţii anti-violenţă
„Am hotărât şi planul de măsuri privind reducerea violenţei în şcoli. În curând vom demara un proiect de educaţie parentală. Asta înseamnă că vor exista formatori în fiecare şcoală. Aceştia se vor ocupa de relaţia elev - şcoală - părinte. Şcoala ar trebui să devină un liant între părinţi şi copii", a declarat şeful Inspectoratului.
Acest proiect are ca scop principal combaterea uneia dintre principalele cauze ale creşterii violenţei în şcoli şi anume lipsa unei comunicări adecvate între elevi şi părinţi dar şi între părinţi şi şcoală.
La aceasta se adaugă şi situaţia economică a familiei şi exemplele negative din societate. Nu este destul ca instituţiile să-şi dea mâna pentru combaterea acestui fenomen.
„Colegii noştri de la Prevenire organizează, periodic, acţiuni în şcoli şi licee pentru combaterea violenţei. De asemenea, poliţiştii de la Proximitate sunt permanent în legătură cu unităţile de învăţământ", ne-a spus agent Camelia Bucur, de la Biroul de Presă al Poliţiei.
Părinţii trebuie să se implice şi ei mai mult.
„Din cauza condiţiilor economice, părinţii nu pot fi foarte atenţi la ceea ce fac copiii, dar şi din ca