Curtea de Apel Galaţi ocupă locul trei în România în ceea ce priveşte sesizările ce vizează calitatea actului de justiţie. Oamenii sunt nemulţumiţi de modul de instrumentare şi soluţiile date în dosare, de atitudinea magistraţilor în sala de judecată şi de nerespectarea normelor de procedură.
Raportul întocmit de Inspecţia Judiciară din cadrul CSM pentru anul în curs scoate în evidenţă nemulţumirile gălăţenilor care, într-un fel sau altul, au avut de-a face cu justiţia. Cele mai multe dintre plângeri sunt legate de hotărârile date în procese, 38,55% din reclamaţiile justiţiabililor vizând acest aspect.
Nu s-au aplicat sancţiuni
Magistraţii nu comentează asupra acuzaţiilor aduse de justiţiabili, dar consideră că Inspecţia Judiciară nu avea dreptul să se pronunţe asupra legalităţii hotărârilor judecătoreşti.
(In)justiţie de Galaţi/Pedeapsă cu suspendare pentru individul care a şantajat un elev de 15 ani
„Analiza soluţiilor nu este de competenţa Inspecţiei Judiciare, instanţele judecătoreşti fiind singurele care se pot pronunţa în acest sens în cadrul căilor de atac legale", ne-a declarat judecătoarea Irina Boldea, vicepreşedintele Curţii de Apel Galaţi.
O altă mare nemulţumire a persoanelor care apelează la instanţele arondate Curţii de Apel Galaţi se referă la atitudinea unora dintre judecători în timpul şedinţelor de judecată şi nu numai. Peste 22% din sesizări atrag atenţia asupra unor magistraţi „nedemni să îmbrace roba de magistrat".
Multe plângeri ale justiţiabililor se referă şi la nerespectarea normelor de procedură, peste 18% din sesizările adresate CSM având ca obiect acest lucru. Justiţiabilii se plâng şi de redactarea cu întârziere a hotărârilor judecătoreşti (4,81%) şi de depăşirea termenelor legale în aplicarea procedurilor judiciare (4,81%).
Judecătorii apreciază însă că atât timp cât niciuna dintre sesizări