Ediţia online a săptămânalului german Der Spiegel propune un inventar extrem de dur al schimbărilor politice produse la Budapesta după instalarea la putere a lui Viktor Orban, remarcând că ţara care va prelua de la 1 ianuarie 2011 preşedinţia semestrială a Uniunii Europene e condusă de un “maniac al ordinii” care “a profitat de complexele de inferioritate ale concetăţenilor săi şi le-a exploatat visele de reîntoarcere a Ungariei Mari”. Sursa: Reuters
Sub titlul “Orbanizarea Ungariei îngrijorează Europa”, ediţia online a celui mai important săptămânal german oferă o evaluare critică a traseului politic alarmant parcurs de Budapesta după ce Fidesz a câştigat autoritar alegerile din primăvară, iar Viktor Orban s-a instalat în fotoliul de premier.
Nu este pentru prima oară când Der Spiegel critică apăsat administraţia Fidesz, intrată sub tirul mediatic european după ce Viktor Orban a promulgat o lege de reglementare a presei extrem de controversată. Însă, în condiţiile în care Budapesta se pregăteşte să preia preşedinţia semestrială a UE în ianuarie 2011, baletul politic al Fidesz îngrijorează și solicită soluții.
"Pământul maghiarilor era tărâmul speranţei"
“Maghiarii au fost eroii Europei în două ocazii, în ultimele decenii. Felul în care au înfruntat tancurile sovietice în 1956, luptând pentru idealurile lor, rămâne de neuitat. În 1989, au avut curajul să deschidă graniţele care separau Europa de Est de libertate. Iar în anii de început ai postcomunismului, mulţi au văzut în Budapesta un model viabil pentru succesul tranziţiei spre democraţie şi economia de piaţă. Ungaria, pământul maghiarilor, era în egală măsură tărâmul speranţei. Astăzi însă, toate acestea par departe”, începe articolul.
Și continuă cu remarca virulentă a ministrului de externe luxemburghez, Jean Asselborn – “Se ridică întrebarea dacă o astfel