Marfa nu se mai vinde ca pe vremuri, iar afacerea se duce la vale de la un an la altul.
Vasile Ursache (52 ani), din comuna Blăgești, a învățat să confecționeze căciuli de blană de la soția sa. Face acest lucru de 16 ani și spune că nu va renunța, chiar dacă profitul se lasă așteptat.
Majoritatea clienților sunt oameni în vârstă, pentru că tinerii preferă fesurile sau căciulile de blană, dar de import, viu colorate. Blana o cumpără gata prelucrată iar în micul atelier de acasă croiește și coase căciulile.
"Este un întreg proces. Nu este chiar așa de simplu. Le coasem, le lăsăm la uscat și apoi le dăm forma finală. Facem căciuli pe toată perioada anului, dar la piață venim doar în lunile de iarnă. Vânzarea merge prost, dar nu renunțăm", spune bărbatul.
"Această meserie se fură"
Din aceeași comună a venit la piață și Constantin Simion. El duce mai departe tradiția familiei. "Tatăl meu a făcut căciuli, bunicul la fel și eu duc mai departe ce au început ei. Această meserie se fură, nu se învață. Avem marfă pentru toate gusturile, iar prețurile sunt cele de acum cinci ani", afirmă bărbatul.
Pentru că nu este o afacere de viitor, și-a trimis copiii la școli în București. Speră ca studiile să-i ajute și să nu fie nevoiți să se întoarcă în sat pentru a face căciuli.
Clienții sunt puțini și toți caută să negocieze. "Vreau să-mi iau o căciulă de nurcă pentru că ține cald și este mai elegantă decât una de lână. Dacă mai lasă și la preț o să cumpăr", spune Mădălina Boghiu.
O căciula de astrahan costă între 80 și 100 de lei, una de vulpe 180 de lei, iar un guler de vulpe 80 de lei.