Cum noile prevederi ale Ordonanței nr. 50 vor intra în vigoare cel mai devreme la sfârșitul lunii ianuarie, avocații își încurajează clienții ca între timp să renegocieze contractele de credit cu băncile sau să își refinanțeze împrumuturile, ceea ce este mai ușor de realizat decât obținerea unei perioade de grație.
O parte din bănci au făcut deja modificări ale contractelor de credit conform prevederilor inițiale ale ordonanței, eliminând anumite comisioane. În unele cazuri, clienții au obținut și rate de dobândă mai mici, în urma negocierilor cu instituțiile financiare.
„Multe bănci au modificat contractele mai ales cu privire la comisioanele declarate ilegale prin Ordonanța nr. 50, mă refer aici mai ales la comisionul de rambursare sau comisionul de risc“, declară pentru Capital Mihaela Bădescu, avocat în cadrul firmei de avocatură Cladoveanu Bădescu.
Aceasta precizează că a întâlnit, totuși, o situație în care, deși comisionul de rambursare nu mai putea fi perceput până la momentul la care banca nu a fost interpelată de ANPC în urma unei sesizări depuse de client, s-a susținut, la momentul rambursării anticipate, că respectivul comision trebuie achitat.
În unele cazuri, s-a ajuns la păstrarea marjei fixe efective, așa cum era prevăzută în contractul inițial. Acolo unde s-au reușit scăderi ale dobânzilor, s-a ajuns de la rate de peste 9% la rate în jur de 7%. Marja fixă la care s-au oprit băncile ca limită inferioară s-a plasat la 5,5%, la care s-a adăugat indicele de referință.
„În ce privește comisionul de risc, acesta avea valori cuprinse între 0,06% și 2%, aplicabil la soldul creditului. O situație specială, întâlnită la una din băncile mari, a fost aceea a majorării unui comision, anume comisionul de administrare, care a fost adus de la 0,2% la 0,5%, însă această modificare fusese deja adusă contractului în cauză până la intra