Tranzacţia din această dimineaţă dintre ArcelorMittal şi Hidroelectrica compromite total ideea de piaţă liberă a energiei, a declarat, pentru "Adevărul", preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România, Ion Lungu. Preţul plătit de fostul Sidex este mai mic cu 25% faţă de media pieţei.
ArcelorMittal Galaţi a cerut pe bursa de energie OPCOM o cantitate de 1.752.000 de MWh la preţul de 130 de lei pe MWh, preţ la care doar Hidroelectrica poate livra energie.
"Această tranzacţie este în afara conceptului de piaţă şi compromite un întreg mecanism. Pe această bursă ar fi trebuit să fie oferte de cumpărare şi oferte de vânzare care să se întâlnească şi să formeze un preţ al pieţei. Acum nu mai există preţuri de referinţă. Această tranzacţie nu face bine pieţei", a spus Lungu.
"Adevărul" a relatat încă de săptămâna trecută că Hidroelectrica va fi compania care va livra electricitatea cerută de Mittal la acest preţ.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat în urmă cu două zile, pentru „Adevărul", că Hidroelectrica va forma un coş de electricitate, împreună cu mai multe termocentrale, pentru a livra energie combinatului siderurgic la preţul cerut de acesta.
Ariton a arătat că la baza formării acestui coş stă faptul că ArcelorMittal este al doilea mare consumator de energie din România (după Alro Slatina), unul dintre cei mai mari angajatori (peste 9.500 de salariaţi), dar şi un important pilon al industriei, sectorul care trage pe plus economia ţării.
Potrivit ministrului, niciunul dintre producătorii de energie care participă la acest coş nu va vinde electricitatea în pierdere. Totuşi, având în vedere preţul extrem de mic, producătorii vor renunţa la o parte din profit.
Astfel, fostul Sidex devine al doilea colos industrial din România, după Alro Slatina, care primeşte ajutor de la sectorul energetic pentr