Este primul expert în materie de cafea din oraş de după Revoluţie, cu studii specializate în America, şi cu experienţă pe vasele de croazieră.
Îşi dedică aproape tot timpul unei pasiuni speciale: cafeaua. Iubitor al licorii „magice“ încă din adolescenţă, a reuşit să-şi aprofundeze studiile în domeniul producerii cafelei naturale în statul american Florida.
Timp de zece ani a lucrat pe vase de croazieră. A văzut majoritatea statelor lumii.
L-au impresionat în mod special statele din America Centrală, dar şi unele regiuni ale Africii. De fiecare dată când a venit acasă, în Bacău, a adus cu el specialităţi de cafea. „Am adus cafea cu arome din Jamaica sau Costa Rica, cu care mi-am impresionat prietenii. Se crea o atmosferă specială“, povesteşte melancolic Irinel Timaru.
Descoperirea cafelei
Băcăuanul a vrut să afle mai multe despre producerea cafelei cu arome, despre efectele acesteia asupra sănătăţii, dar mai ales care sunt secretele unei cafele cu adevărat de calitate. Interesându-se de cursuri referitoare la comercializarea şi producerea cafelei cu arome, a luat contact cu un producător de echipamente de procesare din Florida.
„În timpul unei croaziere am rămas acolo pentru a face cursuri de specializare. Acolo am dat de gustul cafelei de specialitate, a cafelei naturale de origine“, îşi aminteşte Irinel. Bobul verde, din soluri speciale, prăjit la faţa locului, prin procedee speciale, i-a vrăjit gusturile. Prima cafea cu arome artificiale i s-a părut de nebăut. Din acel moment a făcut alegerea.
Cafegii de ieri şi de astăzi
Vocaţia de cafegiu şi-a conturat-o odată cu revenirea în ţară. A prospectat piaţa, a luat legătura cu furnizori, importatori de cafea verde, de calitate certă. A reuşit să poarte corespondenţe cu alţi cafegii cunoscuţi la nivel naţional, precum Gheorghe Florescu, autorul lucră