Liderul în exerciţiu de la Abidjan, Laurent Gbagbo, refuză să predea şefia Coastei de Fildeş câştigătorului de drept al alegerilor prezidenţiale de luna trecută, Alassane Ouattara.
El nu a cedat nici presiunilor exercitate de Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO). Preşedinţii din Benin, Siera Leone şi Capul Verde, mandataţi de CEDEAO să negocieze cu Gbagbo au ameninţat cu o intervenţie militară internaţională dacă preşedintele învins la scrutin nu se retrage din funcţie.
Gbagbo a făcut un mic compromis, ca să câştige timp: a amânat o manifestaţie de susţinere ce risca să degenereze în violenţe de stradă. Gbagbo, de zece ani la putere în Coasta de Fildeş, a sfidat până acum toate apelurile Europei la normalizarea situaţiei. Liderul în exerciţiu a rămas neclintit în fotoliul prezidenţial chiar şi după ce UE a decis să nu-i mai acorde viză de călătorie.
Situaţia din ţara africană, care riscă să destabilizeze întreg vestul continentului, s-a agravat după ce susţinătorii lui Gbagbo au acuzat SUA şi Franţa de complot împotriva poporului ivorian şi că au trimis asasini să-l ucidă pe preşedintele în exerciţiu. Ei au atacat un convoi al misiunii ONU, rănind un militar.
Gbagbo a cerut forţelor de menţinere a păcii să părăsească teritoriul ţării, însă ONU a respins solicitarea.
Ceauşeştii ivorieni
Presa de la Paris avertizează asupra riscului unui război civil. Jurnaliştii de la „Le Figaro" au comparat cuplul prezidenţial ivorian Simone şi Laurent Gbagbo cu soţii Ceauşescu. Nevasta preşedintelui în exerciţiu are un cuvânt greu în deciziile luate de Gbagbo.
Numită „doamna de sânge", Simone este considerat un om avid de putere. Gbagbo (67 de ani), fost profesor de istorie la Universitatea din Abidjan, închis de două ori pentru convingerile sale politice, este un prolific autor de cărţi şi tratate aşa cum a fos