Elena Udrea este de părere că, în astfel de situaţii, statul trebuie să apeleze la soluţii „de forţă”, mergând până la expropriere. „Numai o soluţie de forţă a statului merge: exproprierea. Am dat o lege a exproprierii acum câteva săptămâni, în care am dat dreptul statului să exproprieze clădirile din staţiunile turistice care nu sunt întreţinute, care ar trebui să fie redate turismului şi nu sunt puse în circuitul turistic de proprietari. Cred că acestea ar trebui să fie soluţiile pe care să le găsim pentru a-i obliga, inclusiv soluţii prin care să obligăm proprietarii prin sancţiuni pecuniare la întreţinerea infrastructurii de turism pe care au privatizat-o, pe care au cumpărat-o pe nimic de cele mai multe ori sau, în cazul în care nu se reuşeşte, pur şi simplu să îi expropriem”, a concluzionat ministrul Elena Udrea.
De asemenea, toate construcţiile din staţiuni, amplasate la mai puţin de 200 de metri de la linia de coastă, ridicate fără autorizaţie sau cu depăşirea limitei autorizaţiei de construire vor fi demolate, chiar dacă sunt în curs de execuţie sau finalizate şi indiferent dacă se află pe proprietate publică sau privată.
Beneficii fiscale
Proiectul legii turismului are mai multe rele decât bune. „Un lucru rău este scăderea taxei hoteliere de la 5%, cât este în prezent, la 2% la nivel naţional. Astfel, scad sumele ce ajung la administraţiile locale. Dacă până acum la bugetul autorităţii locale din Constanţa ajungea 5% din taxa hotelieră, acum această sumă va fi mult mai mică, adică banii pentru infrastructură şi promovare vor fi mult mai puţini”, a explicat Corina Martin.
De cealaltă parte, legea prevede scutiri de la plata impozitului pe profit pentru unii investitori. Vasilescu a spus că investitorii adevăraţi vor fi scutiţi de plata impozitului pe profit. „Dacă mai adaugi o cameră, modernizezi sau dezvolţ