Dublu efect. Poti imbina placerea gustului cu lupta impotriva problemelor organismuluiTot cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca exista si anumite tipuri de alergii la vinul rosu, uitand sa detalieze daca acestea au ca obiect un vin rosu natural, unul produs sau doar "ameliorat" cu diverse chimicale. Este, deci, recomandabil sa va procurati un vin rosu "curat", de la o sursa de incredere, sau, intr-o formula ideala, sa vi-l preparati singuri.
Un astfel de vin poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit pentru obtinerea unui tonic aromat: 750 ml de vin rosu, din care punem intr-un borcan cu capac un pahar. Adaugam in borcan 2-3 fire de menta proaspata bine maruntita, ? nucsoara rasa, 1? cm radacina proaspata de ghimbir (rasa), un betisor de scortisoara si opt stafide. Acoperim borcanul si lasam totul la macerat pentru doua saptamani. Strecuram maceratul obtinut si il adaugam in sticla de vin. Se serveste un pahar in timpul mesei principale, diluat in proportie ? cu apa minerala.
Daca nu aveti siguranta unui vin rosu natural, va puteti pregati o bautura foarte aromata si placuta, denumita tonic digestiv, pe care daca o consumati in cantitate mica, la inceputul mesei principale, va veti putea bucura de efectele ei. Pregatirea acestei bauturi consta in macerarea pentru doua saptamani a urmatoarelor ingrediente: 250 ml de vodca, 20 de seminte verzi de cardamom maruntite, o lingurita de seminte de fenicul, o lingurita de rozmarin uscat si bine maruntit, sucul de la jumatate lamaie, sucul de la jumatate portocala, zece stafide. Ingredientele se pun intr-un borcan de circa 1l şi jumatate, prevazut cu capac etans. Ocazional, se agita continutul borcanului in intervalul de macerare mentionat. Dupa macerare, se strecoara "licoarea" obtinuta si se pastreaza intr-o sticla inchisa etans, ca orice sirop. Se serveste in pahare mici de lichior, eventual diluat