Viasat History prezintă astăzi, de la ora 23.00, un documentar despre prăbuşirea unui obiect misterios, în iunie 1908.
Documentarul "Întâlniri misterioase în Siberia" (Marea Britanie, 2009) îi duce pe telespectatori în urmă cu 102 ani, la una dintre cele mai mari detonaţii de pe planetă.
Nori argintii şi ploi negre
În iunie 1908, într-o regiune retrasă din Siberia, un ciudat obiect tubular îşi face apariţia pe cer şi, numai la câteva secunde, acesta se prăbuşeşte în pădurea siberiană. Impactul puternic a produs cutremure de peste cinci grade pe scara Richter, pe o rază de 1.000 de kilometri. La scurt timp, au avut loc diferite fenomene misterioase, cum ar fi apariţia unor nori argintii care emiteau o lumină ciudată şi ploi negre.
Din cauză că zona era izolată, timp de 20 de ani nimeni nu a încercat să afle ce s-a întâmplat. În 1921, calculele cercetătorului rus Leonid Kulik au rezultat că impactul ar fi fost produs de unul dintre cele mai mari corpuri cereşti care ar fi lovit pământul. Acesta a reuşit să convingă guvernul sovietic să finanţeze expediţia care să pornească în căutarea blocului de fier.
Copaci culcaţi la pământ
Expediţia din 1927 nu face lumină în cazul "Siberia" şi adânceşte şi mai mult misterul. Niciun crater nu a fost descoperit, în schimb, pe o rază de 35 de kilometri, copacii fuseseră culcaţi la pământ. Un lucru şi mai misterios este acela că acolo unde se credea că avusese loc impactul, copacii rămăseseră în picioare asemeni unor stâlpi de telegraf.
De atunci, au fost concepute peste o sută de teorii care să explice evenimentul: prăbuşirea unui OZN, antimateria sau găurile negre au fost doar câteva din ipotezele vehiculate.
Explozie nucleară în 1908?
Doi alţi cercetători ruşi avansaseră ideea conform căreia obiectul nu ar fi fost un meteorit, ci