A inceput anul la 4,22 unitati in fata unui euro si il incheie in jurul valorii de 4,29. O depreciere aproape de nesesizat, care ii nemultumeste pe importatori si ii bucura pe cei care exporta marfuri. Acesta a fost parcursul monedei nationale in 2010, an in care leul a pierdut circa 1,4% in fata monedei unice europene. E drept, pe parcursul anului cursul de schimb a trecut de la maxime istorice (4,36 lei/euro) la minime neatinse din debutul anului trecut (4,08 lei/euro). Desi a inceput bine anul, leul a inceput sa se deprecieze la sfarsitul primului trimestru, pentru ca la capatul celui de-al doilea trimestru moneda nationala sa inregistreze un minim istoric de aproape 4,37 lei pentru un euro. In cea de-a doua parte a anului cursul a fluctuat intr-un interval restrans, cu un usor trend de depreciere.
Astfel, in debutul anului moneda nationala era cotata la 4,2265 lei pentru un euro si pana aproape de sfarsitul primului trimestru a avut o tendinta aproape continua de apreciere. In data de 25 martie, euro a ajuns la un nivel de 4,0653 lei, un curs atat de scazut nemaifiind atins din 6 ianuarie 2009.
Dealerii: Un an atipic, in care pietele reactionau emotional
In aceast interval au existat doua puncte de inflexiune mai importante. Dupa primele doua saptamani ale anului de apreciere abrupta, cursul a urcat de la 4,1008 lei/euro, cat era in 18 ianuarie, la 4,1440 lei/euro in doar trei zile. Dupa o alta saptamana de usoara apreciere, cursul a coborat in doua sedinte de la 4,1318 lei/euro la 4,0805 lei/euro, cat era in data de 1 februarie, pentru ca in 5 februarie sa revina la 4,1397 lei/euro.
Ulterior, leul a continuat sa se aprecieze, ajungand in 25 martie la un nivel care nu au mai fusese atins de la inceputul lui 2009.
"A fost un an in care pietele au reactionat emotional. Desi fundamentele economice indicau o anum