Zona euro, care se confruntă cu probleme grave din cauza crizei datoriilor, spune bun-venit micului stat baltic. Ţările din estul UE ezită deocamdată să urmeze exemplul eston. Sursa: REUTERS
Estonia va adopta de la 1 ianuarie 2011 moneda unică europeană, într-un moment în care nici micul stat baltic, nici euro nu se simt prea bine, iar celelalte ţări din estul UE ezită să renunţe la monedele naţionale. Guvernul eston speră ca intrarea în zona euro să ofere ţării credibilitate, să atragă investiţiile străine şi să accelereze revenirea economică, după recesiunea abia încheiată.
Estonia este pregătită - datoria şi deficitul public sunt printre cele mai mici din zona euro, iar guvernul de la Talin a adoptat măsuri de austeritate serioase pentru a pregăti importantul pas. Inflaţia a scăzut, iar creşterea economică ar putea ajunge la peste 3% anul viitor, potrivit previziunilor.
Mulţi estoni speră că adoptarea monedei euro le va oferi o stabilitate financiară, ţinând cont de devalorizarea coroanei, care a afectat salariile şi situaţia celor care contractaseră credite în moneda europeană. Ultimele sondaje arătau că 52% dintre cetăţenii estoni susţin adoptarea euro, în scădere de la un optimism iniţial afişat anii trecuţi.
Opoziţia vine din partea estonilor cu o situaţie materială mai proastă, care se tem de creşterea preţurilor. Există şi un aspect naţionalist, invocat de cei care cred că renunţarea la coroană înseamnă şi renunţarea la un simbol al independenţei câştigate în urmă cu doar două decenii.
Polonia şi Cehia ezită
În vreme ce guvernul eston se arată optimist, colegii din Cehia sau Polonia sunt mai precauţi şi observă problemele financiare din Grecia, Irlanda sau Spania, înainte de a renunţa la posibilitatea de a-şi devaloriza moneda. În urmă cu două săptămâni, guvernatorul băncii centrale polone