* numărul probelor verificate a scăzut la aproape jumătate faţă de anul trecut * veterinarii spun că situaţia denotă faptul că în gospodăriile particulare au fost crescuţi şi sacrificaţi mai puţini porci
Numărul examinărilor trichineloscopice solicitate de brăileni cabinetelor veterinare a scăzut semnificativ în luna decembrie a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Astfel, dacă în 2009 s-au efectuat, pe raza judeţului Brăila, 2.059 de examinări, anul acesta nu s-au făcut, până pe 25 decembrie, decât 1.126. Situaţia este cauzată de faptul că brăilenii au crescut mai puţini porci în gospodăriile particulare, este de părere medicul veterinar Niţă Caragaţă, şeful Serviciului Igienă şi Epidemiologie Veterinară din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila. "În loc să crească trei exemplare, au crescut doar unul, pe care l-au împărţit cu copiii", opinează doctorul Caragaţă. După cum se ştie, preţul unei examinări trichineloscopice este de 7 lei. Din fericire, niciuna dintre probele verificate nu a ieşit pozitiv. După cum se ştie, anul trecut a fost depistat un porc infestat cu trichinella spiralis, în comuna Zăvoaia. Animalul respectiv a fost confiscat, iar proprietarii au fost despăgubiţi, la valoarea pieţei.
În ceea ce priveşte sacrificările efectuate în abatoarele specializate din judeţul nostru, numărul acestora a rămas aproximativ egal cu cel de anul trecut, ridicându-se la circa 30.000. * numărul probelor verificate a scăzut la aproape jumătate faţă de anul trecut * veterinarii spun că situaţia denotă faptul că în gospodăriile particulare au fost crescuţi şi sacrificaţi mai puţini porci
Numărul examinărilor trichineloscopice solicitate de brăileni cabinetelor veterinare a scăzut semnificativ în luna decembrie a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Astfel, dacă în 2009 s-au efectuat, pe raza judeţului B