Minerii din Valea Jiului nu au un viitor prea sigur dupa ce data de 31 decembrie 2010 inseamna incetarea aplicabilitatii Regulamentului CE 1407/2002 cu privire la acordarea ajutoarelor de stat in industria carbonifera.
Potrivit reprezentantilor CNH dupa aceasta data se va aplica Decizia Consiliului din 10 decembrie 2010, privind ajutorul de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive (2010/787/UE).
"In aceste conditii, de la 1 ianuarie 2011, Compania Nationala a Huilei Petrosani are doua solutii: accesarea ajutorului de stat pentru facilitarea inchiderii celor 7 exploatari miniere si a Exploatarii de Preparare a Carbunelui Valea Jiului (EPCVJ), etapizat, pana in 2018; respectiv separarea sucursalelor CNH, dupa criterii de viabilitate, in doua grupuri: al celor neviabile (pentru care se acceseaza ajutor de stat pentru inchidere) si al celor cu posibilitati de viabilizare. Pentru cele din urma, se impune gasirea solutiilor de continuare a activitatii, fara subventie. Pentru aceasta varianta, in vederea viabilizarii activitatii minelor mentinute in activitate, sunt necesare masuri de reducere a cheltuielilor si de restructurare-reorganizare", declara directorul general al CNH Constantin Jujan.
In ambele cazuri, este insa absolut necesara prevederea in bugetul Ministerului Economiei Comertului si Mediului de Afaceri si implicit al CNH, a sumelor de alocat minelor neviabile pentru accesarea ajutorului de stat in vederea inchiderii si pentru acoperirea costurilor exceptionale, in conditiile Deciziei Consiliului European.
O gura de oxigen pentru minerii din Valea Jiului ar fi si degrevarea de datoriile istorice a grupului exploatarilor miniere cu posibilitati de viabilizare si pentru majorarea pretului de livrare sens in care reprezentantii CNH au initiat o serie de demersuri pe la toti factorii de deci