Peste două sute de maşini sustrase din Occident au fost recuperate, anul acesta, la graniţele României, de două ori mai multe decât în 2009
Autoturismele sunt furate din vestul Europei, tranzitează România şi ajung, în final, în Republica Moldova, Ucraina sau Rusia, unde sunt valorificate. Cele mai căutate sunt mărcile de lux.
Mai citeşte şi:
Polițiștii de frontieră au descoperit un BMW în valoare de 30.000 de euro, furat din străinătate
Spărgătorii de maşini îşi fac de cap în vestul ţării
Rapoartele Poliţiei de Frontieră arată că, de la începutul anului până în prezent, la graniţele ţării au fost depistate 219 autoturisme, 30 de automarfare, 16 microbuze, 15 motociclete şi şapte remorci auto ce figurau furate în Europa. Numărul acestora este cu 56% mai mare decât anul trecut.
Peste 80 dintre aceste autovehicule aparţin claselor de lux ale mărcilor BMW, Mercedes şi Audi, restul fac parte din categoria mijlocie a mărcilor Renault şi Fiat. Principalii „furnizori" de maşini furate sunt, potrivit statisticilor, Italia, Germania şi Ungaria. Peste 200 de persoane sunt cercetate penal pentru trafic de maşini, printre cei implicaţi numărându-se cetăţeni români, turci, moldoveni, italieni, austrieci şi ucraineni.
Cele mai utilizate rute de către traficanţi sunt, în general, orientate dinspre ţările vest-europene cu finalitate în ţările est-europene. Astfel, maşinile furate din Italia şi Germania ajung în România prin Austria şi Ungaria, iar de aici pleacă spre Republica Moldova, Ucraina sau Federaţia Rusă. De altfel, majoritatea autovehiculelor au fost găsite de poliţiştii de frontieră români la graniţa cu Republica Moldova.
Reţele şi subdiviziuni
Sunt două tipuri de reţele de traficanţi: unele specializate în furtul de maşini de lux şi cele specializate în furtul de autoturisme de cat