Liderii Partidelor Democrat, Liberal şi cei ai formaţiunii Liberal-Democrate din Republica Moldova au semnat ieri acordul pentru crearea Alianţei Pentru Integrare Europeană. Acordul a fost unul „cu ghimpi“ au declarat liderii alianţei. Preşedinte al Parlamentului, dar şi şef de stat interimar va fi democratul Marian Lupu.
Cu o zi înainte de finalul anului şi după o lună în care au avut nu mai puţin de 13 runde de negocieri, liderii PLDM, PD şi cei ai PL au bătut palma pentru constituirea unei coaliţii de guvernare de centru-dreapta.
Membrii din Parlament ai celor trei partide s-au pus ieri de acord şi asupra votării noului preşedinte al Parlamentului. Funcţia îi va reveni lui Marian Lupu, liderul democraţilor.
„Alianţa trebuie reformată"
„Mă bucur că împreună am găsit soluţia ca Moldova să continue să se dezvolte şi să ajungă în spaţiul european. Ne cerem scuze de la cetăţenii Republicii Moldova pentru perioada de incertitudine politică", a declarat Vlad Filat, liderul liberal-democraţilor.
Colegul său de alianţă, democratul Marian Lupu, a vorbit despre „un nou început de proces politic. Alianţa trebuie reformată şi reformatată". Şi liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, cel care la începutul săptămânii a refuzat semnarea alianţei, a avut ieri un mesaj pozitiv.
„Mă bucur că am venit împreună în Parlament să-i bucurăm pe cetăţeni. Republica Moldova are viitor, dar ne aşteaptă şi reforme mari", a declarat Ghimpu. Astfel, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat şi singurul candidat la funcţia de lider al Legislativului, a fost ales cu votul a 57 din 59 de deputaţi din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE).
Deşi liberalii, în frunte cu liderul lor, Mihai Ghimpu, au întârziat, la semnarea parteneriatului, atmosfera a rămas destinsă. Colegii democraţi şi liberal-democraţi au făcut chiar glume pe seama liderului PL: „Poate Ghi