Starea de sănătate a realizatorului TV Şerban Huidu este stabilă, iar medicii continuă seria investigaţiilor pentru a determina paşii următori care sunt necesari în astfel de situaţii. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Contactat de EVZ, mediul neurochirurg Ligia Tătăranu, de la Spitalul Clinic Bagdasar Arseni din Capitală, oferă câteva lămuriri cu privire la implicaţiile unui astfel de accident.
"Prima investigaţie la care se recurge în astfel de situaţii este aceea cu computerul tomograf, care permite stabilirea cu exactitate a zonelor lezate", a explicat pentru EVZ medicul primar neurochirurg Ligia Tătăranu.
În funcţie de leziunile care se constată în urma examenului tomografic, medicii iau în calcul dacă este necesară sau nu operarea pacientului.
În ceea ce priveşte diagnosticul preliminar făcut public la această oră, acela de hemoragie cerebrală, medicul Ligia Tătăranu spune că este destul de vag şi că poate fi vorba despre o hemoragie posttraumatică apărută în jurul creierului, fie de o hemoragie intracerebrală, care poate avea cu totul alte implicaţii.
Diagnosticul formulat până acum evidenţiază deocamdată că este vorba despre o sângerare la nivel cerebral.
„Coma indusă este o metodă de protecţie cerebrală, care constă în sedarea pacientului pentru a nu veni în contact cu stimulii externi, iar aceştia să nu îl dezechilibreze”, explică neurochirurgul . Faptul că Şerban Huidu îşi poate mişca mâinile şi picioarele – situaţie posibilă în cazul comei induse – după cum declara pentru Libertatea socrul acestuia, este un lucru „deosebit de pozitiv. Înseamnă că, probabil, nu are o pareză foarte accentuată. Acum depinde şi de cum le mişcă – le poate mişca normal, sau le poate mişca şi mai puţin – dar deja faptul că le mişcă nu poate fi decât un lucru bun”, apreciază Ligia Tătăranu. „Dacă era de operat, îl operau p