Afacerea Woerth-Bettancourt după numele fostului ministru al muncii, Eric Woerth, şi cel al patroanei firmei de cosmetice L'Oréal, Liliane Bettancourt, cea mai bogată femeie din Franţa. După luni de zile de agitaţie politico-mediatică, scandalul nu s-a aplanat.
Doar două evenimente au venit să tulbure mersul justitiei: unul dintre actori - ministrul - a fost înlăturat din guvern odată ce acesta a fost remaniat la mijlocul lui noiembrie iar al doilea - miliardara - s-a împăcat cu fiică-sa, lucru care pune pentru moment la adăpost grupul industrial. Pe plan politic însă scandalul Woerth-Bettancourt este departe de a se fi terminat iar consecinţele sale sunt complet imprevizibile pentru putere.
"Serie neagră", "Afacere ucigătoare", "Panică la palatul Elysée", "Scandalul Woerth-Bettancourt bagă frica în putere". Alimentat zilnic cu noi revelaţii, înveninat la maximum şi devenit incontrolabil, acest scandal politico-financiar ne-a ocupat pe noi ziarişti luni de zile dar mai ales a pătat imaginea puterii si în particular pe cea a preşedintelui Nicolas Sarkozy. Motiv de agasare pentru şeful statului, mai ales că dintr-o afacere iniţial concentrată doar pe chestiuni de bani în sânul unei familii de miliardari, dosarul a luat dimensiunea unei afaceri de stat care pune în cauză nu numai funcţionarea justiţiei dar şi integritatea unui ministru şi imparţialitatea preşedintelui.
Daunele colaterale, în particular pătarea imaginii lui Sarkozy, riscă să persiste multă vreme, mai ales în timp de criză. Scandalul Woerth-Bettancourt a resuscitat imaginea unui "preşedinte amic al bogătaşilor".
Totul a plecat de la presupusul rol pe care l-ar fi jucat Eric Woerth şi soţia acestuia în dosarul Bettancourt. Fost trezorier al candidatului Nicolas Sarkozy pentru prezidenţialele din 2007, Woerth ocupa în acelaşi moment postul de ministru al bugetului.