Produsele sunt reevaluate succesiv şi pot fi ţinute în magazin doar 180 de zile, după care sunt distruse sau oferite cu titlu gratuit. În timp ce la Bucureşti e bătaie pentru a prinde blugi ieftini, la Târgovişte, oamenii vin, văd şi pleacă, aşteptând ca preţul să scadă şi mai mult. În 2010, Magazinul ANAF a vândut de 200.000 de lei.
Lângă Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dâmboviţa funcţionează un magazin prin care statul comercializează produsele confiscate. Se găsesc aici mărfuri diferite, de la şosete până la aparatură electro-casnică şi băuturi alcoolice. Bunurile provin de la comercianţii prinşi în afara legii de poliţişti şi comisarii Gărzii Financiare.
Preţurile de vânzare sunt stabilite de către o comisie din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice. „Dacă produsele nu se vând în 30 de zile, sunt reevaluate. Legea ne permite trei astfel de modificări de preţ”, spune Ion Oncescu – şeful Compartimentului Valorificare Bunuri.
Aşa se ajunge ca de la Magazinul ANAF să-ţi poţi cumpăra pantaloni scurţi din blugi cu 3,75 lei, faţă de 60 de lei cât erau la comercianţi; blugi cu 9 lei bucata; pălărie cu 2 lei, parfumuri cu preţuri între 15 şi 30 de lei etc.
A renunţat la maşina adusă din Japonia din cauza taxelor
Târgoviştenii s-au obişnuit să aştepte reducerile succesive de preţ. „Stau destul de aproape, aşa că îmi permit să vin şi să urmăresc schimbările. Dacă-mi doresc ceva şi văd că stocul se împuţinează, nu mai aştept până scade preţul la 25% din cel iniţial. Cumpăr, că oricum e mai ieftin ca în piaţă”, spune Carmen Dumitrescu, o tânără mămică.
La „Confiscate” se găsesc din abundenţă băuturi spirtoase, ridicate din unităţile de producere a alcoolului sau în trafic, cu tot cu maşini. „În momentul de faţă, avem 14 tone de băuturi spirtoase care nu pot fi valorificate decât către antrepozite fiscale.