Vânzătorii susţin că moldovencele, chiar şi cele fără prea mulţi bani, cumpără cel puţin un accesoriu din blană pentru hainele de iarnă. Doamnele sunt gata să scoată din buzunar şi câte 5.000 de euro pentru a fi în pas cu moda în acest sezon.
Gerurile din acest an au readus blana naturală în preferinţele designerilor de modă. Cei care profită cel mai mult de pe urma ultimelor tendinţe vestimentare sunt importatorii de blănuri, care spun că în acest an le-au crescut semnificativ vânzările. „Avem zile când vindem şi câte şase bucăţi. Ne-a mers afacerea chiar şi vara, ca urmare a iernii friguroase din anul trecut. Nu se prea vede să le fi afectat criza pe femeile noastre, pentru că tot mai multe preferă blănurile scumpe. Sunt în stare să dea bani pentru un mantou cât pentru o maşină", spune Evelina Popa, patroana unei reţele de magazine de blănuri din Chişinău. Tot ea spune că vânzările merg bine în pofida faptului că preţurile de la producător au crescut cu până la 20% comparativ cu anii precedenţi. „Ridicăm preţurile doar la blănurile foarte scumpe. Categoria de femei care îşi permit astfel de haine de obicei nu se uită la preţ", spune Evelina Popa. O blană preţioasă de calitate, de marmotă, nurcă sau chinchilla, poate ajunge şi până la 5.000 de euro. Una de vulpe argintie este ceva mai ieftină: 3.000 de euro.
„MOLDOVENCELE SUNT
FOARTE FIŢOASE"
Pentru varianta econom, vânzătorii propun blănurile de iepure, care costă în jur de 400 de euro. Unele doamne recurg şi la şiretlicuri, cumpărând gulere sau căciuli, care nu depăşesc preţul de 100 de euro. „Moldovencele sunt foarte fiţoase. Dacă nu îşi permit un mantou de blană, îşi anexează un guler rafinat şi deja se simt dive", spune vânzătoarea unui butic de blănuri dintr-un centru comercial din capitală. Inovaţia acestui sezon, care se regăseşte tot mai des în garderobele femeilor, sunt vestele din bla