Evaluat la 15 miliarde de euro, costul constructiei gazoductului South Stream este justificat, daca se iau in calcul pierderile de 2 miliarde de euro suferite de Gazprom in timpul crizei tranzitului gazelor prin Ucraina, a declarat joi purtatorul de cuvant al grupului, Serghei Kuprianov, citat de RIA Novosti.
"In 20 de zile de intrerupere a livrarilor de gaze spre Europa via Ucraina, in ianuarie 2008, am pierdut 2 miliarde de euro. Daca vrem sa analizam daca cele 15 miliarde de euro pentru viitorul gazoduct South Stream este mare sau nu, trebuie mai intai sa intelegem pentru ce il construim. O facem pentru a putea evita repetarea unor probleme similare pe viitor", a explicat Kuprianov, la postul de radio Ecoul Moscovei.
Desi relatiile cu Ucraina sunt bune in prezent, este dificil de prevazut evolutia lor, a adaugat reprezentantul Gazprom.
"Pe scurt, costul se justifica din punct de vedere economic", a rezumat el.
Gazoductul South Stream, care isi propune sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, isi propune sa reduca dependenta gigantului rus de tarile de tranzit.
Gazoductul va trece prin apele teritoriale turcesti, legand portul rus Novorossiisk de orasul bulgar Varna, inainte de a se diviza in doua ramificatii, care vor traversa Balcanii pentru a ajunge in Italia si in Austria.
Pana in prezent, Rusia a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria. Romania a anuntat si ea ca este interesata sa participe la acest proiect.
Lansat de Gazprom si de italienii de la Eni, viitorul gazoduct isi propune sa ajunga la o capacitate de transport de 63 de miliarde de metri cubi si ar trebui sa fie functional la sfarsitul lui 2015. In iunie anul trecut, grupul francez EdF s-a alaturat acestui proiect.
South Stream concureaza cu proie