Pauză de 15 minute între felurile de mâncare, alcoolul se bea după ce am terminat de mâncat şi fructele trebuie mâncate după cel puţin o oră de când ne-am ridicat de la masă, sunt câteva dintre recomandările medicilor nutriţionişti pentru masa de Revelion.
"În noaptea dintre ani toată lumea exagerează cu mâncarea şi alcoolul. Dacă tot nu putem să fim cumpătaţi cu preparatele tradiţionale, atunci trebuie să respectăm câteva reguli pentru a evita indigestia şi arsurile stomacale, afecţiuni des întâlnite după o masă copioasă. Astfel, aşteptăm cel puţin 15 minute între aperitiv, friptură, sarmale şi salată de beouf, pentru a nu îngreuna şi mai mult digestia, mai ales că aceste preparate sunt greu de digerat", spune bio-nutriţionistul Livia Nena.
Potrivit specialistului, amestecurile "nefericite" dintre alimente sunt erori des întâlnite la o masă festivă. "Pentru a evita crizele hepatice este indicat să nu combinăm făinoasele cu proteinele de origine animală. Atunci când optăm pentru o friptură, indiferent dacă e de pui, peşte, porc, vită sau miel, trebuie să o asezonăm cu o salată. Vinul stopează digestia, astfel că alcoolul, indiferent de natura lui, trebuie băut după ce am terminat de mâncat. În caz contrar, vom avea probleme cu ficatul şi bila", precizează Livia Nena.
Potrivit bio-nutriţionistului, după o astfel de masă copioasă organismul ia în greutate între 500 de grame şi un kilogram. "Aceste modificări vor dispărea în cel mult o săptămână, mai ales dacă vom include în dietă fructe bogate în vitamina C, iaurturi slabe, peşte şi salate de legume. De regulă, retenţia de apă este cea care urcă acul cântarului, mai ales dacă am exagerat cu preparatele sărate sau cu murăturile. Un metabolism normal va arde relativ repede greutatea acumulată. Pentru a elimina apa din corp recomand ceaiurile depurative din coada calului, codiţe de cireşe sau codiţe de