Bancile dau drumul tavalugului executarilor silite. Imobiliarele si constructiile au o pondere de 20%-30% in totalul dosarelor de insolventa, care se estimeaza ca vor atinge pana la sfarsitul anului cifra de 21.000. Cele doua sectoare sunt urmate de comert, care detine o cota de 50% din totalul insolventelor declansate in Romania. Potrivit Coldwell Banker Affiliates of Romania, anul viitor vor intra in procedurile de insolventa sau faliment proiecte imobiliare locale cu o valoare totala de aproximativ 500 de milioane de euro, scrie Capital.
3.000 de euro, salariu de muncitor roman. Sudorii in argon care lucreaza la fabrica Vulcan din Bucuresti sunt o categorie de muncitori platiti regeste, salariile lor ajungand si la 3.000 euro pe luna. Acestia executa echipamente energetice de milioane de euro bucata pentru firme precum Hitachi, Mitsubishi si General Electric. Inginerii, cu salarii incepand de la 1.500 lei/luna, stau laolalta in jurul unei mese si citesc tabloide ieftine. La cealalta masa, sudorii, cu salarii de 5000-12.000 lei, rasfoiesc revista Luxury. In contractul de munca, salariul de baza al "sudorilor argonisti" e un pic peste 6000 lei brut, insa de cele mai multe ori angajatorul nu-l respecta, depasindu-l sau chiar dublandu-l, scrie Romania libera.
Investitiile straine directe s-au prabusit in acest an. Romania nu a fost foarte atractiva pentru nerezidenti in acest an, investitiile straine directe scazand cu aproximativ 25% fata de 2009, iar semnalele pentru 2011 nu sunt favorabile, avand in vedere si amanarea aderarii la Schengen. Totodata, capacitatea regiunii de a atrage investitii ar putea fi afectata de criza datoriilor suverane din zona euro, dupa cum a avertizat Erik Berglof, economistul- sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. Investitiile straine directe in Romania au coborat in 2010 la un sfert fata de anul