Pentru sărbătorile din acest an putem încerca din reţetele deja „cercate“ ale postelnicului Manolache Drăghici. Vă ofer cîteva dintre ele; şi dacă nu vă va reuşi sau dacă nu vă va plăcea ceea ce veţi găsi în farfurie, vă veţi consola cu graiul dulce moldovenesc.
„Supă puternică: să iei un muşchiu de viţel, să-l tai bucăţele şi să-l ţii în apă rece jumătate de zi. Apoi pune-l într-o tingire cu jumătate oca apă, 4 păstîrnaci, o legătură de petrinjăl, 12 zinzifiluri (ghimber), ce să găsesc la băcălie şi 16 dramuri zahar. Pune să fiarbă aceste toate pînă va scădea o a tria parte, pe urmă strecoară zeama printr-un şervăt şi întrebuinţează supa aceasta caldă sau rece cum vei voi.“
DE ACELASI AUTOR Cui i-e frică de prostime? Ghearele lungi ale dregătoriilor Despre vrăjitori şi vrăjitoare „Sminteala limbii“: despre sudălmi şi ocări „Sos de scoici de mare: despică ca 2-3 duzini de medii proaspite, ele de pe coaja lor, şi le lasă într-o tingire puţin ca să se curăţe. Apoi pune ca o lingură de făină într-o altă tingire, un pahar de apă, 20 dramuri unt, puţin pintrijel tocat, scoicile cu apa lor, puţin piper. Şi puindu-le la foc să fearbă ceva tot amestecîndu-le cu lingura de lemn. Dă-le în masă. Să înţelege că scoicile noastre trebuie să fearbă tare mult, voind a face dintr-însele un sos.“
„Rărunchi prăjiţi, mîncare cetăţenească: hăcuieşte un rărunchi sau 2 de vacă, scoţîndu-i mai întîi vîna dedesupt cea vîrtoasă, toacă 3 sau 4 cepe, pune în tigaie o bucată unt, prăjăşte ca 2 minute ceapa cu rărunchii pe jeratic bun, toarnă deasupră-le puţină făină muietă cu un pahar cu apă, sau zeamă de rasol, puţin oţăt, puţină sare, piper, petrinjel tocat, şi nucuşoară, scade-i sosul cît trebuie, şi dă-i în masă ferbinţi.“
„Schimbe de vacă, mîncare leoniză: ia schibeoa de vacă, curăţită tare bine şi spălată în multe ape, după aceea opăreşti-o în un crop ca un cf