Preşedintele Sarkozy a iniţiat anul trecut o lege antipiraterie, iar cei care o încalcă în mod regulat riscă amenzi sau suspendarea internetului pentru cel puţin un an
Războiul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy cu cei care piratează muzică şi filme pe internet a făcut, până acum, cel puţin 100.000 de victime. Acestea sunt primele date oficiale după ce controversata lege anti-piraterie a fost promulgată anul trecut, în ciuda recomandărilor UE, şi a criticilor venite din partea stângii franceze.
Considerată unul dintre "copii de suflet" ai preşedintelui Sarkozy, legea - care se bucură de tot sprijinul soţiei acestuia, cântăreaţa Carla Bruni, care susţine că artiştii trebuie protejaţi de "cultura pirateriei pe internet", atât de populară în Franţa - este în vigoare de mai bine de un an, dar fără prea mari realizări.
Pentru că, în continuare, Franţa este considerată numărul 1 în lume în ceea ce priveşte accesarea ilegală de muzică şi filme pe internet, parcă în ciuda "poliţiei internetului", menită să-i descopere pe cei care accesează material piratat.
Şi, pentru a susţine inutilitatea acestei legi, se dă drept exemplu un studiu al Universităţii din Rennes care arată că numărul de descărcări ilegale a crescut în ultima vreme, iar "piraţii" au găsit noi metode de a ocoli legea. Care lege se referă în principal la serviciile tip peer-to-peer şi nu la site-urile de pe care poţi face download direct.
Altfel, poliţia internetului, cunoscută sub acronimul de "Hadopi", care investighează incidentele legate de download ilegal raportate de companiile de film sau muzică, are dreptul să obţină datele celor care descarcă ilegal şi să îi avertizeze prin e-mail sau scrisori. Dacă aceştia recidivează, atunci cazurile lor sunt preluate de magistraţi care pot suspenda accesul la internet pentru cel puţin o lună, şi, dacă se de