Suntem în perioada Sărbătorilor şi magia iernii ne provoacă să evocăm anumite minuni care, oricât ar părea de ciudat, se mai întâmplă în această lume sluţită de bani, tehnologie, ură şi indiferenţă.Una dintre acestea este miracolul Georgiei. Exemplul acestei ţări, fostă republică sovietică, comparabilă şi ca populaţie, şi ca teritoriu cu Republica Moldova, rămâne muşamalizat în spaţiul CSI, în care Rusia nu renunţă la nostalgiile imperiale. Ca urmare a faptului nefast că, după două decenii de la proclamarea independenţei, rămânem în spaţiul informaţional al fostei metropole, realităţile internaţionale ne sunt servite în continuare în ambalaj rusesc.
Presa occidentală însă vuieşte. Economiştii şi experţii politici care au vizitat Georgia sunt unanimi: echipa de reformatori în frunte cu Mihail Saakaşvili, care a preluat puterea în 2003 în urma „Revoluţiei rozelor", a realizat reforme liberale care pot intra în manualele de economie ca un exemplu de cea mai rapidă şi radicală reformă din istoria lumii.
Şi nu este o exagerare. În clasamentul mondial privind facilitatea de a derula afaceri, realizat de Banca Mondială, Georgia s-a clasat pe locul 11, depăşind ţări precum Finlanda, Suedia şi Japonia, lăsând cu mult în urmă celelalte state din spaţiul CSI! Revista americană „Forbes", care evaluează anual uşurinţa cu care oamenii de afaceri plătesc taxe şi impozite, a stabilit că Georgia are cel mai liberal regim din Europa şi e pe locul patru lume, după Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Hong Kong! În doar şapte ani, dintr-un stat sărac, aflat în pragul falimentului, care s-a confruntat într-un conflict militar cu Rusia în 2008, Georgia s-a transformat radical, având o economie în plină expansiune care atrage investitori din întreaga lume. În plan extern, ieşirea din CSI a fost deja realizată, iar aderarea la NATO şi Uniunea Europeană constituie o prioritate absolută