Scoaterea pe tuşă a preşedintelui Băsescu rămâne la nivel de dezbatere TV, fără o majoritate care să o susţină în parlament. UDMR e curtată să se alăture unei alianţe PNL-PSD. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Refrenul preferat al PSD şi PNL în 2010, suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, rămâne doar la nivel de dezbatere la televizor în lipsa unei majorităţi parlamentare care să o susţină.
Fără a reuşi, până acum, să ajungă ele însele la o înţelegere punctuală, partidele conduse de Victor Ponta şi Crin Antonescu fac lobby pe lângă UDMR pentru a li se alătura în proiectul răsturnării actualei puteri, via Cotroceni- Palatul Victoria. Uniunea este însă rezervată în privinţa ofertelor PSD şi PNL, Marko Bela susţinând că, înainte de a vorbi despre o colaborare, liberalii şi social-democraţii ar trebui să-şi clarifice abordarea faţă de minorităţi.
Ofertele lui Antonescu
Lansată ca ameninţare oficială de Victor Ponta pe motivul eventualei promulgări a legii pensiilor, suspendarea lui Băsescu desparte strategic însă PSD-ul şi PNL-ul. Chiar dacă o susţine şi acum cu jumătate de gură - "să scăpăm România şi de guvernul Boc, şi de Traian Băsescu" - şeful social-democraţilor a bătut în retragere, rezervele sale ţinând, în mare măsură, şi de planurile pe care Crin Antonescu, susţinător necondiţionat al suspendării, le punea la cale în combinaţie cu Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vîntu. De aici şi eşecul, cel puţin pentru moment, al "legalizării" unei alianţe PSD-PNL, care să caute majoritatea ce ar face posibilă răsturnarea actualei puteri.
Crin Antonescu nu renunţă însă la strategia sa. Pe ultima sută de metri a lui 2010 s-a declarat dispus la oficializarea relaţiei PSD-PNL şi, pentru a rezolva problema majorităţii, propune atragerea UDMR.
"Împreună cu UDMR, să discutăm şi să punem în aplicare un vas