Locuieşte în inima Bucovinei, dar merge prin toată ţara ca să vândă pahare şi vaze de sticlă pictate, dar şi obiecte vestimentare din portul naţional, toate lucrate manual.
Mâinile Virginicăi Şoldănescu sunt fermecate. Cu mult talent şi trudă, femeia în vâstă de 53 de ani a reuşit să dezvolte o mică afacere de familie cu produse handmade, în domeniul artizanatului şi meşteşugurilor.
Pictura pe sticlă rezistă o viaţă
Specialitatea sa este pictura pe sticlă. Cu mult bun gust şi rafinament, Virginica împodobeşte cu fir argintiu sau auriu şi cu alte elemente originale fiecare pahar sau vază care iese din atelierul său de creaţie. „Am preluat de la părinţi şi bunici această artă. Cu ei ţeseam covoare şi costume naţionale specifice zonei Bucovinei şi încondeiam ouă. Apoi, am crescut şi m-am şcolit în domeniu ca să pot duce mai departe tradiţia. Timp de 20 de ani am condus o echipă de o sută de muncitori, care lucrau pictură, gravură şi şlefuire. M-am pensionat devreme şi a trebuit să mă apuc să lucrez pe cont propriu“, povesteşte Virginica.
Din atelierul său, situat în localitatea Fălticeni, ies adevărate minuni care ajung în casele oamenilor ce ştiu să aprecieze adevărata artă. Are maşini de cusut, războaie de ţesut şi, separat, un atelier de pictură pe sticlă. Pentru a-şi face treaba „ca la carte“ şi-a achiziţionat şi un cuptor, de fuziune, pentru „coptul“ sticlei, pe care ştie să o modeleze în fel şi chip. Acolo lucrează cât e ziua de lungă împreună cu copiii şi cu soţul său, şi el gravor de meserie.
Materia primă pentru pahare, vaze şi alte obiecte de decor şi-o achiziţionează din stocurile fabricilor de sticlă de la Fălticeni şi Suceava. „Folosim culori specifice sticlei, pe care le comandăm din străinătate. Pictura obiectelor se face treptat, există o tehnică specială. La început dăm o culoare de fond. Apoi, lăsăm obie