Aveţi invitaţi de Revelion? Există câteva reguli care trebuie respectate în ce priveşte vinurile, de exemplu. Degustătorii autorizaţi de vinuri sunt de părere că pentru a savura un vin, un rol important îl are paharul, a cărui cupă care trebuie să aibă formă de lalea, adică mai îngust la gură astfel încât mirosurile eliberate după agitarea vinului se vor păstra mai mult timp. În plus, paharul trebuie să fie incolor pentru a vedea exact culoarea, şi să aibă picior, pentru a pute fi ţinut în mod elegant. Iată şi câteva reguli:
- Mai întâi se servesc vinurile slabe, apoi cele tari.
- Vinul dulce nu trebuie consumat între două vinuri seci.
- Vinurile albe seci se beau înaintea celor roşii
- Vinurile roşii se servesc cu carne roşie, cele albe, cu pui sau peşte.
- Şampania poate fi servită după sau înaintea vinurilor nespumante, nefiind indicat să se consume între acestea.
Vinuri, de la 14 lei la 6.000 lei
Lacrima lui Ovidiu, un vin special, licoros, este recomandat la desert. Se serveşte rece. O sticlă cu o vechime de 12 ani costă circa 60 de lei.
O sticlă de vin din podgoria Recaş poate fi achiziţionată cu 14 lei.
Arezan Cabernet Sauvignon este un vin obţinut din struguri special selectionaţi şi vinificaţi prin metode tradiţionale. Arezan era ceremonialul Bahic, desfăşurat de traci, la trecerea dintr-un an în altul. Preţ pentru o sticlă - 50 lei.
Pentru 6.000 lei, cei cu dare de mână se pot răsfăţa cu un Chateau Petrus, un vin de Bordeaux, fiind unul dintre cele mai scumpe vinuri frantuzeşti.
Un Sec de Murfatlar scoate din buzunare 15 lei, fiind un vin pe care specialiştii îl recomandă să fie consumat la 16-18 °C.
Şampanie, între 30 şi 5.000 lei sticla
O sticlă de şampanie Moet & Channon are un preţ de 190 lei, iar una Armand de Brignac - Velvet Bag, 1.300 lei sticla. Un Dom Perignon 2000,