In ianuarie prognozele specialistilor in meteorologie si hidrologie anuntau faptul ca anul 2010 va fi cel mai cald din istoria planetei. Anuntul parea putin surprinzator, pentru ca emisfera nordica se lupta, la acel moment, cu una din cele mai reci ierni, din ultimii 10 ani. Precedentul record al maximelor termice, la nivel global, a fost atins in 1998.
La finalul anului, previziunile se dovedesc adevarate. 2010 a fost cel mai cald an din istoria planetei din anul 1880 incoace, moment in care s-au facut primele consemnari ale temperaturilor medii anuale. Temperatura combinata a atmosferei si a apei oceanelor a crescut cu 0,68 grade Celsius, din ianuarie si pana in mai, peste media secolului XX.
Media temperaturilor la nivel global, in ultimele 12 luni, au fost cele mai ridicate din ultimii 130 de ani, au afirmat in vara reprezentanti ai Met Office (NASA) si asta in ciuda faptului ca in Europa si America de Nord a fost o iarna friguroasa.
Incalzirea globala a devenit o noua religie, dar, desi fenomenul este luat in gluma mai ales de politicieni - din pacate singurii care pot face cu adevarat ceva -, realitatile de zi cu zi de pe intreaga planeta, dar si din tara noastra dovedesc, evident, chiar si pentru nespecialisti, ca lucrurile risca sa scape de sub control, daca nu cumva acest lucru s-a si intamplat deja.
Inundatiile din primavara-vara, inundatiile catastrofale din Pakistan, India, China si Indonezia, dar si din Mexic, Albania, Polonia, Belgia, Franta si Ungaria, ca sa amintim doar tarile cel mai greu afectate, dovedesc ca planeta a luat-o razna.
Impactul economic al tuturor acestor situatii limita si fara precedent este major si se suprapune cu efecte negative peste declinul economic general, agravandu-l.
Doar in Romania inundatiile au produs pagube de aproape un miliard de euro. Perspective