Natura a facut ca tot ce are viata sa fie supus ritmurilor. Fiinta noastra, dar si a animalelor sau chiar a plantelor, traieste alternante imuabile de tipul noapte-zi, iarna-vara, munca-odihna, mers-repaus, veghe-somn.
Bataile inimii sunt si ele succesiuni ritmice regulate, frecventa respiratiei, ritmul organelor interne, toate se subornoneaza unor legi nescrise, repetandu-se cu atata persistenta, incat, daca inceteaza, murim.
Cronometrul din burta
Chiar si mediul vegetal traieste prin ritmuri: pomii desfrunzesc si renasc anual, numeroase flori se "inchid" noaptea si se "deschid" ziua, frunzele urmeaza fenomene asemanatoare.
Intelese si stapanite, ritmurile biologice ne pot sugera explicatia imbolnavirilor, explicatia relatiilor cu mediul, cunoasterea momentelor de sansa sau de nesansa in viata.
Orice medic recomanda gustarea, dejunul si cina la ora fixa. Dotat cu propriul orologiu, stomacul asteapta sa preia alimentele exact cand ii suna ceasul, iar celelalte organe asteapta sa preia la momentul potrivit rezultatul primei prelucrari de la stomac.
Mancand neregulat, gasim stomacul nepregatit, asa cum ne-ar gasi un musafir, care suna la usa in momentul cand n-avem strop de cafea. Alimentele intra inoportune in stomac.
Tot medicul vorbeste despre ora fixa de culcare si de sculare, despre somn regulat. O simtim pe pielea noastra. Dupa Revelion, ori ai baut, ori n-ai baut, te trezesti tot mahmur. Noaptea nedormita este asasinul ritmului biologic.
Obiceiul rau e o pacoste. Exceptia rea mai merge
Dupa doua zile, ne revenim si constatam ca nici o exceptie nu ne distruge, daca n-a devenit obicei. Orologiul organismului este pretentios, dar si ingaduitor. Nu ne da imuniatate, dar ne acorda prezumtia de nevinovatie.
Cercetarile efectuate pe mii de subiecti au d