Totul a pornit de la o postare pe blog, la un text despre Universitatea Craiova. După ce m-am convins că nu e o glumă, i-am propus un dialog mai amplu. Urbano Lega mi-a răspuns prompt, cu energia bărbatului care "la 68 de ani parcurg zilnic 120 de kilometri cu bicicleta"!!! A absolvit Şcoala Centrală de Sport din Roma, a lucrat la lotul de atletism al Italiei, a pregătit ciclişti, tenismeni şi voleibalişti. De experienţa lui Urbano Lega au profitat FC Naţional şi Universitatea Craiova, echipe capabile să alerge pînă în ultimul minut. Rezultatele n-au fost întîmplătoare. Veţi înţelege de ce, dacă veţi citi interviul cu Urbano.
- Care e prima amintire din campionatul românesc?
- În fotbal am intrat pentru a-i face o favoare unui amic, care e antrenor. N-am vrut să intru. Apoi l-am cunoscut pe Roberto Landi şi am venit în România. Prima amintire din campionatul românesc e cantonamentul efectuat în Cipru cu FC Naţional. Le-am propus jucătorilor exerciţii pe care nu le-au mai făcut pînă atunci. Am muncit mult, am făcut şi exerciţii împrumutate din atletism, indispensabile pentru un fotbalist. Îmi amintesc că directorul sportiv Vicenţiu Iorgulescu, fratele lui Gino, era interesat de metodele noastre. Avea probleme atunci cu preparatorul fizic Colonel.
- E adevărat că fotbaliştii s-au plîns preşedintelui Gino Iorgulescu?
- Jucătorii nu erau obişnuiţi cu o astfel de pregătire. Au fost îngrijoraţi cînd au apărut problemele musculare, au acuzat oboseala. Au vorbit cu Vicenţiu, care a venit la mine preocupat de ce se întîmplă. I-am spus să stea liniştit, că eu sînt responsabil, Unii jucători i-au telefonat lui Gino, care le-a zis că au făcut două greşeli. Prima că s-au plîns, a doua că i-au telefonat lui, cînd Landi şi cu mine eram antrenorii. Gino e un mare preşedinte, pentru că ştie fotbal, îi înţelege pe fotbalişti şi înţelege utilitatea pregăt