Se spune că de Revelion este bine să fie cât mai mult zgomot în jurul nostru pentru ca spiritele rele să nu se apropie. Peste tot în ţară există superstiţii legate de ajunul şi prima zi a noului an. Aşa că românii apelează la numeroase „trucuri" pentru ca noul an să le aducă noroc, bogăţie şi fericire.
Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului în noaptea dntre ani este numit, în popor „îngropatul anului", denumirea de Revelion aparţinând timpurilor moderne.
În ajun de Anul Nou, foarte mulţi români, fie că recunosc sau nu, ţin cont de anumite superstiţii. În popor se spune că nu este bine ca pe 31 decembrie să foloşiţi foarfeca, să călcaţi sau să spălaţi rufe pentru că distrugeţi norocul.
Tot din bătrâni se mai spune că un gospodar nu trebuie să măture în Ajun de Anul Nou, pentru că alungă prosperitatea. La miezul nopţii, uşile trebuie deschise pentru ca anul vechi să iasă şi să lase loc celui nou care va aduce sănătate, fericire şi, binenţeles, mult noroc.
De asemenea, în noaptea dintre ani, din casă nu trebuie să lipsească crenguţele de vâsc, care aduc norocul, iar paharul de pe masă trebuie să fie, în permanenţă, plin.
Purtaţi haine noi
Ţinuta de Revelion nu este foarte importantă, însă tradiţia spune că este bine să avem o haină nouă pe noi sau ceva de culoare roşie, pentru a atrage energiile pozitive. În plus, în fiecare buzunar trebuie să avem măcar un bănuţ, ca anul nou să fie unul prosper. Superstiţioşii ştiu că aceia care rămân cu datoriile neplătite sau care dau bani cu împrumut în noaptea de Revelion nu vor avea un an bogat.
Atenţie cine vă trece pragul!
Obiceiurile nescrise spun că omul care va trece pragul în prima zi a anului va influenţa tot anul următor. Dacă persoana care intră în casă este o femeie, însemană că urmează un an mai puţin bun, iar dacă este bărbat atunci va fi un an noro