In anul 2011, in calendarul ortodox roman, saptamanile vor incepe cu ziua de duminica. Brusc, dintr-o data, fara sa se faca vreo notificare in avans, asa ca un cutremur fara mici anunturi prevestitoare.
"Pentru noi, crestinii, ziua de Duminica este cea mai importanta zi din timpul saptamanii. La fiecare Sfanta Evanghelie, fie ca e vorba de Matei, de Marcu, Luca si Ioan, veti gasi mentionat faptul ca Hristos a inviat in prima zi din saptamana, adica ziua de Duminica" - spune parintele consilier al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica.
As avea o intrebare: dar pana acuma ce ati pazit Sfintia Voastra?
"1.La inceput a facut Dumnezeu cerul si pamantul.
2. Si pamantul era netocmit si gol. Intuneric era deasupra adancului si Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.
3. Si a zis Dumnezeu: "Sa fie lumina! Si a fost lumina.
4. Si a vazut Dumnezeu ca este buna lumina, si a despartit Dumnezeu lumina de intuneric.
5. Lumina a numit-o Dumnezeu ziua, iar intunericul l-a numit noapte. Si a fost seara si a fost dimineata: ziua intai."
Asa incepe Cartea 1 a lui Moise, asa incepe facerea lumii. Si ziua intai, pentru ca a fost ziua in care s-a facut lumina se mai numeste ziua soarelui - "Sunday". Noi, romanii ii spunem Duminica. De cand ne stim noi, Duminica a fost zi de odihna la romani si la mai toate popoarele crestine sau crestinate. Doar la evrei si la unele secte, nu este recunoscuta duminica drept ziua de odihna a Domnului, ci Sambata (sabato=sabat=odihna).
"Ziua a saptea a fost numita sabat (= sambata). Cuvantul "sabat" inseamna odihna, caci in ea "s-a odihnit Dumnezeu de toate lucrurile Lui"( Facerea II, 2.), dupa cum spune dumnezeiasca Scriptura. Pentru aceea numarul zilelor merge la sapte si se reintoarce iarasi si incepe de la ziua dintai", scrie in "biblioteca de teologie - on line."