Crenguţe de vâsc, ceva roşu, mult zgomot la miezul nopţii şi o lumânare aprinsă sunt ingredientele succesului în 2011. Tradiţiile din bătrâni şi superstiţiile din moşi strămoşi sunt respectate şi în ziua de azi de mulţi piteşteni care cred cu sfinţenie că încălcarea vreuneia le poate aduce ghinion.
Oamenii sorcoviți de băieți în prima zi din Anul Nou vor avea parte de noroc și belșug
Pentru un an nou fericit și cu noroc, mâncați piftie, carne de porc și pește
Chiloții roșii s-au vândut ca pâinea caldă pentru a fi purtați ca „totem” de Revelion
Bistriţa: Drumul focurilor din Dipşa
Ca orice sărbătoare importantă, Revelionul este însoţit şi el de numeroase superstiţi transmise din generaţie în generaţie. Unele dintre ele se respectă şi astăzi deji au o vechime de câteva sute de ani şi se crede că încălcarea lor va atrage ghinionul în noul an. Iată ce trebuie să faceţi ca să aveţi noroc în 2011.
Superstiţiile sunt numeroase şi ţin cont de la culoarea hainelor, până la persoana care îţi trece pragul casei în noul an sau chiar mâncărurile care trebuie puse pe masă. Un exemplu în acest sens este peştele care se crede că aduce noroc celor care îl mănâncă, iar aceştia vor trece prin noul an la fel de uşor cum înoată peştele în apă. Tot pentru noroc este bine ca la 12 noaptea, la fiecare bătaie a ceasului să mănânci câte o boabă de strugure, în total 12 boabe.
“În fiecare an am avut peşte la masă şi nici anul ăsta nu ne abatem de la acest obicei. Ştiu de la bunica mea că este bine să mănânci peşte în noaptea de Anul Nou ca să ai noroc tot anul şi de asemenea să porţi ceva roşu şi ceva nou pentru a avea fericire şi noroc în dragoste”, spune Cristina Stoica, de 30 de ani, din Piteşti.
Crenguţele de vâsc, nelipsite din case
O altă tradiţie de Revelion, respectată mai ales de