Intemperii, dezastre naturale, catastrofe ecologice, austeritare bugetară severă și primul Guvern de coaliție din ultimii 65 de ani au dominat anul 2010 în Regatul Unit.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Anul se termină așa cum a început, cu frig, ninsori, îngheț, cu care majoritatea britanicilor nu sunt obișnuiți.
În luna aprilie, erupția unui vulcan din Islanda a perturbat sever traficul aerian în Europa, timp de mai multe săptămâni, provocând mari pierderi companiei British Airways, deja afectată de o serie de greve ale personalului navigant.
Tot în aprilie, o altă companie cu capital britanic majoritar, BP a fost la originea celei mai mari catastrofe ecologice din istoria Statelor Unite, atunci când o sondă de foraj marin din Golful Mexic din proprietatea companiei a explodat, provocând cea mai mare deversare de țiței brut din istoria omenirii și ucigând 13 persoane.
Au trecut aproape trei luni până la astuparea scurgerii submarine, care a provocat daune incalculabile florei, faunei și economiei statului Texas. În total, costul catastrofei este estimat la 40 de miliarde de dolari, iar în luna decembrie Guvernul Statelor Unite a dat în judecată BP, cerând daune.
Alternanță la putere
În Marea Britanie, evenimentul politic principal al anului l-au constituit alegerile parlamentare, desfășurate pe data de 6 mai.
Așa cum era de așteptat, Partidul Laburist, condus de premierul Gordon Brown a pierdut puterea, pentru prima oară după 13 ani, dar Partidul Conservator, condus de David Cameron nu a reușit să obțină singur majoritatea absolută în Camera Comunelor.
În premieră, au avut loc trei dezbateri televizate în direct, la care au participat pe lângă cei doi lideri și Nick Clegg, liderul celui de-al treilea partid ca mărime, Liberal Democrat, care a fost revelația acestor dezbateri, reușin