Aproximativ 29.000 de apartamente au fost reabilitate termic anul trecut, foarte puțin, dacă ne gândim că aproape trei milioane de apartamente din România necesită astfel de lucrări. Deși interesul oamenilor pentru termoizolarea blocurilor este foarte mare, lipsa fondurilor suficiente a împiedicat realizarea mai multor reabilitări în 2010. Sursa: EVZSursa: Marius Nica
1 /.
Astfel, bugetul alocat programului în acest an a fost de 301 milioane de lei, cu 16% mai puțin decât în anul precedent, potrivit datelor primite de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT). Banii au fost folosiți în cea mai mare parte pentru a plăti datoriile pentru lucrările de anul trecut, după cum a declarat ministrul de resort Elena Udrea.
De altfel, anul trecut, din cele 360 milioane lei alocate, 160 milioane lei au fost credite bugetare şi 200 milioane credite angajament. Chiar și în 2010, jumătate dintre fondurile alocate sunt credite angajament, care urmează să fie plătite în următorii ani.
Dezvoltarea programului, frânată
Lipsa banilor a frânat un program care luase amploare anul trecut, când aproape 25.000 de apartamente au fost reabilitate, față de doar 1.900 de apartamente finalizate în 2008.
Prin acest program, asociația de locatari plăteşte 20% din costul total al lucrărilor de reabilitare. Restul de 80% este asigurat de la bugetul de stat şi cel local. Acest procent se împarte astfel - 50% de la bugetul de stat, prin MDRT, în limita fondurilor aprobate anual pentru programul de reabilitare termică, şi 30% de la bugetul local.
Pentru că statul nu mai poate susţine cu fonduri reabilitările, guvernul a modificat în această vară programul, aprobând o nouă schemă de sprijin, care se adresează atât asociaţiilor de proprietari, cât şi proprietarilor de locuințe unifamiliale, excluşi în vechea legislaţie.