TVR 1 transmite celebrul concert, dirijat acum de Franz Welser-Möst.
Anul acesta, în premieră pentru România, Concertul de Anul Nou va fi transmis de Televiziunea Română în format HD. Astfel, evenimentul va fi difuzat simultan, începând cu ora 12.15, pe TVR 1 şi TVR HD.
Tot o noutate o reprezintă şi înlocuirea dirijorului francez Georges Pretre, care a condus orchestra în 2008 şi 2010, cu austriacul Franz Welser-Möst.
Final cu tradiţie
Muzica de Anul Nou e aleasă, încă de la primul concert, cel din anul 1939, din repertoriul familiei Strauss (Johann Strauss I, Johann Strauss II, Josef Strauss şi Eduard Strauss). Finalul este, de fiecare dată, triumfal: bis-ul începe adeseori cu o polcă rapidă, continuă cu "Dunărea Albastră" şi se încheie cu celebrul "Marş al lui Radetzky".
Doar în anul 2005, concertul dirijat atunci de Lorin Maazel s-a încheiat cu "Dunărea Albastră", în semn de respect faţă de victimele cutremurului şi tsunamiului care a avut loc chiar la finalul anului 2004 în Oceanul Indian.
Pe lângă admiraţia şi încântarea publicului prezent în clădirea Musikverein din Viena, spectacolul se bucură de popularitate internaţională prin intermediul transmisiunilor televizate (prima a avut loc în anul 1959), care ajunge în peste 70 de ţări.
Ultima ediţie a evenimentului a fost urmărită de peste 50 de milioane de ascultători şi telespectatori, aşa cum anunţa Radio România.
Urare de An Nou
Iniţial, concertul de la Viena a fost conceput pentru publicul local, ţinând cont de perioada grea prin care trecea Austria în acea vreme. Prin muzică, austriecii trebuiau să-şi amintească de vremurile bune şi să găsească surse de speranţă pentru viitor.
În timp, ele au devenit un adevărat ambasador al Austriei, care transmite în întreaga lume urări de An Nou în spiritul