Uniunea Europeană încheie anul 2010 cu speranța că turbulențele financiare din spațiul comunitar vor putea fi prevenite de acum înainte. 2010 a fost un an plin de emoții, provocate mai ales de criza greacă, ce aproape că a pus în pericol întreaga familie europeană. UE s-a dotat apoi cu un mecanism de prevenire a crizelor.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan
Herman Van Rompuy, președintele UE a dus la bun sfârșit sarcina care i-a fost încredințată în octombrie, anume de a adăuga în Tratatul comunitar un mecanism permanent de gestiune a crizei economice.
Iată o nouă plasă de salvare inventată de europeni pentru bebelușul lui Jean Monnet, moneda unică, atât de contestată de unii și de iubită de alții încă din 1999, anul intrării sale în vigoare.
Factor de creștere economică, factor stabilizator al economiilor sau dimpotrivă, un balon de spumă, care a făcut ca prețurile să crească spectaculos în 2001 la introducerea monedelor și bancnotelor pe piață – sunt păreri contrare asupra monedei unice.
Iată un parcurs dificil al unui vis comunitar devenit realitate, poate înainte ca europenii să fie gata să și-l asume. Există ceva adevăr în ceea ce spun euro-scepticii : euro poziționat în ultimii ani prea puternic față de un dolar ținut artificial la o valoare joasă nu a putut ajuta economiile europene la jumătatea anilor 2000.
Reversul medaliei a venit însă odată cu criza financiaro-economică începută în 2008, care continuă să afecteze piețele financiare, euro cunoscând de atunci nivele extrem de haotice, cu un record de scădere la 1,19 dolari în luna mai, față de 1,43 în luna ianuarie.
Ce este de făcut, prin urmare ? La începutul anului, criza greacă, bazată pe traficarea cifrelor deficitului public și pe o datorie colosală de 120% din PIB, combinată cu refuzul Germaniei ca Grecia să fie ajutată, toate acestea au a