Sute de mii de tone de alimente bio românești trec granița în fiecare an. Cerealele și fructele de pădure sunt cele mai căutate. Din păcate, deocamdată mai mult în formă brută.
Suprafața de teren cultivat în regim ecologic a crescut, în ultimul deceniu, de circa 15 ori la nivelul României. Potrivit datelor prezentate în cadrul Romanian Organic Forum 2011 de către Daniela Rebega, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii, dacă în 2000 aveam puțin peste 17.400 de hectare cultivate eco, în 2010 există peste 260.000 de hectare care se încadrează în această categorie. Cerealele și flora spontană ocupă, fiecare, circa o treime din această suprafață, plantele oleaginoase și proteice reprezintă 17% din total, pășunile și plantele furajere – 14%, în timp ce viile și livezile (cu 1,3%) și legumele (cu 0,3%) ocupă ultimele locuri la acest capitol.
Și zootehnia ecologică a crescut semnificativ, mai ales pe sectorul ovine și caprine. Iar autoritățile arată că, față de 2006, numărul procesatorilor eco s-a dublat (ajungând la 70 în prezent). Dar vestea și mai bună este că, începând din 2008, România a exportat produse ecologice în valoare de peste 100 de milioane de euro pe an, arată reprezentanții Ministerului Agriculturii, ceea ce situează țara noastră în primii 20 de exportatori bio din lume.
Unul dintre cei aflați în spatele acestei performanțe este Marius Gabor, din Deva, patronul producătorului de paste făinoase organice Petras Bio.
„Noi exportăm cam 30% din producție, în general către Germania, Danemarca, Spania, Austria și Ungaria. Restul se vinde pe plan local, mai ales prin intermediul magazinelor specializate, dar am început să intrăm și în supermarketuri“, spune el. Gabor a intrat în domeniu în 2006, când a renunțat la tot ce obținuse în cariera anterioară. „Ne-am bazat pe faptul că România are deja suprafețe foarte mari pe care se pract