După răcirea relațiilor dintre NATO și Rusia, în urma războiului din Georgia, din 2008, cele două părți au înțeles că există mai multe puncte convergente decât divergente. Problema Afganistanului, amenințările la adresa securității globale - toate acestea își pot găsi mai ușor o rezolvare, dacă Rusia este partener și la Moscova acest lucru se știe.
Corespondentul RFI și TVR la Moscova, Liviu Iurea
Ce rămâne încă o necunoscută pentru oficialii ruși este nivelul de încredere sau de neîncredere între Alianța Nord Atlantică și Federația Rusă. Dezvăluirile recente ale WikiLeaks confirmă și mai mult temerile Moscovei : Rusia continuă să fie considerată o amenințare pentru Europa, indiferent de declarațiile de bune intenții și prietenie rostite la reuniunile de cel mai înalt nivel. Scutul american anti-rachetă trezește suspiciuni la Moscova, mai ales că experții ruși nu cred în capacitatea Iranului de a administra lovituri cu arme nucleare chiar în inima Europei.
Rusia a venit cu o ofertă la summit-ul de la Lisabona : crearea unui sistem anti-balistic sectorial în comun. Ce înseamnă asta ? În viziunea președintelui Dmitri Medvedev, dacă amenințările cu rachetă vin din partea vestică a Rusiei, atunci Europa are obligația pe sectorul ei să le anihileze. Dacă rachetele ar veni din partea estică a Europei, atunci Rusia se obligă să le contracareze pe aria ei de răspundere. Moscova a găsit această formulă de compromis, tocmai pentru a nu a-și dezvălui și expune toate forțele nucleare strategice, multe dintre ele aflate în extremul Orient Rus. De aceea s-a ajuns la propunerea sectorială, însă ea a fost întâlnită mai mult cu reticență la Bruxelles, dacă nu chiar respinsă.
Tot la Bruxelles, Rusia a venit cu propuneri pentru o apropiere mai mare de Uniunea Europeană. Moscova este foarte interesată de desființarea vizelor pentru cetățenii săi și tratame