Moneda naţională a încheiat anul trecut pe apreciere. De la un nivel de 4,31 lei pentru un euro pe 6 decembrie cursul a scăzut până la 4,2848 lei/euro pe 31 decembrie, apreciindu-se astfel cu aproape 0,6% faţă de moneda unică europeană.
Analiştii ING au atras atenţia, într-un raport privind evoluţia pieţei monetare din 30 decembrie, că este posibil ca moneda naţională să fi fost ajutată de BNR. "Spre deosebire de şedinţa de miercuri (29 decembrie, n.r.), când leul s-a depreciat dincolo de 4,3 lei/euro fără un efort deosebit, tranzacţionarea de ieri (joi, 30 decembrie, n.r.) a fost foarte activă. Aceasta ne face să credem că este posibil ca banca centrală să fi susţinut leul la finalul anului. (...) Pare probabil ca leul să închidă anul în vecinătatea valorii de 4,29 lei/euro, aproape de prognoza noastră de 4,3 lei/euro, enunţată la finalul lunii iunie", precizează economiştii ING în raport.
În ceea ce priveşte evoluţia monedei naţionale în 2011, părerile analiştilor bancari sunt împărţite. Economiştii Raiffeisen estimează un curs de 4,25 lei pentru un euro în septembrie anul viitor, în revenire de la un nivel de 4,4 lei/euro în martie şi de la 4,3 lei/euro în iunie. Specialiştii Eurobank însă, grupul elen care deţine Bancpost, sunt mai pesimişti. Ei se aşteaptă ca, la finele anului viitor, cursul să urce până la 4,35 lei pentru un euro, mai ales din cauza estimării optimiste a guvernului privind o creştere economică de 1,5% din PIB anul acesta.
Pesimişti în ceea ce priveşte viitorul leului sunt şi economiştii Deutsche Bank. Conform estimărilor grupului financiar german, leul ar urma să se deprecieze până la un curs de 4,4 lei pentru un euro la finele acestui an.
În acelaşi timp însă, conform unui sondaj de opinie efectuat de Reuters la începutul lunii decembrie în rândul mai multor analişti financiari, nu toţi străinii se aşteaptă la o perf