Dirijorul Marin Constantin, fondatorul Corului Naţional de Cameră Madrigal, a decedat, sâmbătă, la vârsta de 85 de ani. Mâine, de la ora 14.00, trupul maestrului va fi depus în Rotonda Ateneului Român, iar miercuri, de la ora 14.00, Marin Constantin va fi îngropat la Cimitirul Bellu Evanghelic din Bucureşti.
„60 de discuri, 4.000 de concerte, peste 1.000 de lucrări din muzica românească şi universală, de la Renaştere până la muzica zilelor noastre" - aşa ar arăta un bilanţ în cifre al activităţii lui Marin Constantin, realizat de muzicologul Viorel Cosma. „În 200 de ani de tradiţie corală românească, nimeni n-a atins această performanţă a Madrigalului, care a devenit un cor atât de apreciat pe plan internaţional", a subliniat, pentru „Adevărul", muzicologul Viorel Cosma, care a scris câteva cărţi despre Corul Madrigal şi are pregătită pentru tipar monografia artistului, „Dirijorul Marin Constantin, eseu biografic". Miercuri, între 10.00 şi 12.00, va avea loc o comemorare artistică, în foaierul Ateneului, înainte de slujba de înmormântare de la Biserica Boteanu şi de ceremonia de la ora 14.00 de la Cimitirul Bellu Evanghelic.
Muzicologul Viorel Cosma şi soprana Angela Gheorghiu, alături de numeroase alte personalităţi ale lumii noastre muzicale vor participa miercuri la comemorarea artistică de la Ateneu. Premiul care-l caracterizează cel mai bine pe artist este „Una vita per l'Arte - David Michelangelo d'Oro", cu care a fost distins în Italia în 1977, apreciază muzicologul Viorel Cosma. „Ataşat de pământul românesc" Marin Constantin s-a născut la 27 februarie 1925, la Urleta, în judeţul Prahova. „Era un om blând, ataşat de pământul românesc, un copil sărac, care a ajuns un artist de rang mondial. De o modestie nemaipomenită, timid ca o fată mare, teribil de migălos şi de muncitor, Marin Constantin era un om extrem de scrupulos", îşi aminteşte Viorel Cosma