Liberalii impreuna cu liderul lor sunt niste visatori. Dar visurile lor, din pacate, nu seamana cu "American dream". Enuntat de J. T. Adams in 1931, in plina recesiune, devenit doctrina politica, ucigasa, ce e drept, pentru pastorul Martin Luther King, visul prevedea libertate, prosperitate si succes pentru toti curajosii. Caci in crize se nasc cele mai avansate utopii.
Daca visul american a imbatat inimile sutelor de milioane de locuitori ai Lumii Noi, visul bunului simt s-a prabusit in Romania minciunii si a deznadejdii. Liberalii ar fi putut sa prevada ca nu din iluzii vin voturile, ci din ulitele prafuite ale satelor si din cartierele ceausiste tot mai ruinate.
Acolo au prins promisiunile ipocrite ale candidatilor pentru care adevarul, cinstea nu fac doua parale. Sumele uriase puse in joc pentru voturi atunci ne fac viata grea acum. Ce a iesit din uninominal si mita electorala se vede: o multime de internauti ar dori ca Domnii Obama, Sarkozy, Doamna Merkel, Regina Angliei sa ne ocupe meleagul stramosesc, ca sa ne scape de saracie si de hoti.
Cu toate acestea, sloganul liberal a prins la anumite categorii de intelectuali. Degeaba insa: neincrezatori, acestia au absentat de la actiunea civica a sufragiilor, ori au dat votul celor ce le-au promis 50% in plus la salariu. Au mizat pe-un cal mort si acum trag ponoasele.
Fiindca mereu uitam si ne lasam inselati, visul bunului simt in politica nu poate avea prea curand o majoritate critica, dar macar ar trebui sa devina vector important in viitoarele confruntari. Atitudinea corecta, cinstita fata de electorat ar putea fi impusa printr-o campanie mediatica inteligenta, pe cand competentele, expertiza actului de guvernare au nevoie de ani buni, de atragerea valorilor risipite pe mapamond si de promovarea celor de acasa.
Or diriguitorii nu sunt nicidecum interesati