De cand Traian Basescu a declamat catre tara ca "tonomatele cu euroi din presa romaneasca vor primi zilnic replica" au trecut doi ani si noua luni. Expresia "tonomat" a devenit intre timp arma politica, precum "golanii" lui Iliescu. Pentru partizanii presedintelui stigmat de infierare, pentru adversarii sai sarcastica medalie.
"Pe 23 noiembrie 1889, in clubul Palais Royale Saloon din San Francisco, a fost instalat primul tonomat (juke box) cu fise din lume. Ascultatorii puteau auzi muzica produsa de aparat, numai dupa ce introduceau fiecare cate o moneda. Aparatul putea reproduce o singura melodie, iar pentru a asculta o noua piesa, melomanii erau nevoiti sa astepte cateva zile, pana cand proprietarul schimba cilindrul fonografului, considerand ca cel vechi este demodat."
Textul est reprodus dintr-o serie de articole din perioada 1997 - 2010, de pe site-ul The Writers Almanac, preluat si de Ziare.com in 24 noiembrie 2009, sub semnatura lui Valentin Dimitriu. Tot intr-unul dintre aceste articole, in general comemorative, se spune ca "juke box" vine de la termenul "joog", care in argou inseamna "miscare brusca, spontana, dezordine", translatata prin termenele de "juke joint" sau "juke house" care desemna salile de dans, de jocuri si localurile din cartierele populate de afro-americanii din sudul Statelor Unite.
Lasand insa de o parte scopul muzical al tonomatului - al difuzarii unui gen muzical care la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX nu era acceptat in lumea albilor sofisticati - in acceptiunea lui politizata de la noi inseamna cu totul altceva. Si anume, un ins pervers, lipsit de orice urma de onestitate si morala, care actioneaza pe canalele media ale "mogulilor" la comanda si la un pret ce depaseste cu mult "nickel"-ul american, reprezentand 5 centi, si manevrat doar impotriva presedintelui Basescu si a partidulu