Introducerea mâinilor şi picioarelor în apă fierbinte sau expunerea lor la căldură puternică nu este recomandată persoanelor care s-au expus frigului. Degerăturile care dau pielii culoare vineţie şi care provoacă băşici trebuie îngrijite la spital. Altfel, riscăm să agravăm leziunile.
Ca şi arsurile, degerăturile se clasifică pe grade, în funcţie de severitate, iar măsurile de prim ajutor trebuie să ţină cont de gravitatea lor. Degerăturile de gradul 1 sunt uşoare şi se manifestă prin roşeaţă şi printr-o uşoară umflare a pielii, prin senzaţie de furnicături şi de usturime. În următorul stadiu (gradul 2), pielea devine albă şi apare amorţeala, iar degerăturile de gradul 3 au aspect vineţiu, cu băşici închise la culoare.
Se poate ajunge la pierderea degetelor
Extrem de grave sunt leziunile de gradul 4, care ajung să necrozeze ţesuturile în profunzime şi care duc la pierderea degetelor sau chiar a întregii mâini ori a labei piciorului.
Reacţia imediată a persoanelor care au suferit degerături la mâini şi/sau la picioare (ele pot apărea însă şi la nas, urechi sau la obraji) este de a încălzi pielea într-un timp scurt, fie cu apă fierbinte, fie apropiindu-se de o sursă de căldură precum soba sau caloriferul. Numai că sensibilitatea zonei degerate este foarte scăzută, iar persoana respectivă poate să nu simtă o eventuală arsură provocată de temperatura ridicată a apei sau a sobei.
În plus, încălzirea bruscă provoacă dureri odată cu dispariţia amorţelii. Este recomandată încălzirea treptată a extremităţilor afectate de degerături şi doar dacă acestea sunt de gradul 1 sau 2.
Temperatura sursei de căldură nu trebuie să depăşească 38 de grade Celsius. Este de preferat încălzirea mâinilor degerate prin adăpostirea la subraţ ori a picioarelor afectate cu ajutorul mâinilor (dacă acestea sunt calde). În cazul celorlalte tipuri de degerături